Peg Söderberg och Katja Lindvall

”Vårt företag är i rörelse dygnet runt”

Det började med inspiration från stora djurhjordar på savannen som håller sig friska trots att de lever tillsammans i tusental. Anledning är att de, hela tiden betande, är i rörelse och lämnar sin spillning bakom sig. I en lagård däremot, krävs att skötaren manuellt gör rent hos djuren varje dag. Ett liggbås används tolv gånger om dagen av åtta olika kor, vilket gör att bakterier lätt sprids.

Hur kan vi härma naturen i lagården? Jo, genom att röra på golven skulle man kunna göra rent automatiskt i liggbås och kalvboxar. Med den idén var fröet till Moving Floors sått.

Idag har systrarna Katja Lindvall och Peg Söderberg utvecklat en teknik för ko- och grisbesättningar med smarta golv som avsevärt förbättrar hygienen. Rengöringen sker mekaniskt och spar därigenom mycket vatten som annars skulle användas. Renare djur tenderar att vara friskare djur, och målsättningen är att undvika preventiv användning av antibiotika som sker i stor utsträckning globalt.

Tack vare stora drömmar och starka viljor har systrarna tagit bolaget från landet på Gotland ut i världen till Kanada, Kina och Brasilien. Vi på Teknikföretagen har hjälpt Moving Floors på vägen sedan 2019 med allt från arbetsrätt till avtalsrätt.

Halldora von Koenigsegg

Flower and Power

Det som började som en dröm hos en passionerad 22-åring 1994 är idag ett mångmiljonföretag, som tillverkar några av världens mest exklusiva bilar. Varje bil byggs för hand i extrema material där många delar 3D-printas till perfektion.

Passionen har smittat av sig. Idag har Koenigsegg över 600 anställda, som jobbar mot det gemensamma målet, att bygga världens mest avancerade bilar, utan att kompromissa.

På Koenigsegg blir man aldrig klar, allt går alltid att förbättra lite till. ”Perfection is a moving target” lyder ett internt talesätt – bara att polera en fälg kan ta åtta timmar.

Idag bygger Koenigsegg modellerna CC850, Jesko, världens snabbaste serietillverkade bil, och Gemera, en fyrsitsig mega-bil med hybridteknologi. Eldrift är något man arbetar med på fabriken i Ängelholm, men också olika typer av bränslen – bland annat en typ av biobränsle som kommer från aktiva vulkaner.

Målet är att bygga supersportbilar med så liten påverkan på miljön som möjligt. Vi på Teknikföretagen har hjälpt Koenigsegg att hålla sig på vägen sedan år 2000 och sett dem växa, accelerera och nå framgång.

Sara Nozkova

Det räcker inte med att affärsidén flyger

Vissa saker är omöjliga. Som till exempel att få vilda djur att förstå att de inte alltid är välkomna på vissa platser. Eller att grödor, frukt och nyplanterade träd inte är till för att de ska äta upp dem.

Men det är inte heller alltid möjligt att stängsla in det man vill ha ifred. Då kan lösningen heta FLOX Robotics. Det är ett företag som med avancerad, AI och robotikstödd drönarteknik autonomt ”vallar” djur och föser bort dem – utan att skada dem – från områden där de inte är välkomna. Som åkrar, flygplatser eller badstränder.

Med hjälp av AI kan drönarna identifiera specifika djurarter, som till exempel rådjur, vildsvin eller kanadagäss, och blandat med bolagets viltkunskap ge ifrån sig olika ljud som skrämmer iväg dem utan att störa eller skrämma människor och husdjur, och utan att djuren vänjer sig. Med hjälp av robotik kan drönarna följa och valla djuren dit de ska, som närliggande skog eller naturreservat.

På sin resa har Sara Nozkova och hennes team haft stor hjälp av oss på Teknikföretagen sedan 2023. Förutom praktisk nytta i det vardagliga där de spar mycket tid med avtal och administration, skickar medlemskapet i Teknikföretagen också en viktig signal till omvärlden: Investerare avskyr risker och ett medlemskap i Teknikföretagen är risk management för dem.

Konrad Bergström

Att driva företag är att navigera genom utmaningar

Tesla revolutionerade elbilsmarknaden. X Shore vill göra samma sak, fast på sjön. Tack vare dem kan vi numera färdas tyst, miljövänligt och eldrivet. X Shore är en revolution i en konservativ bransch, en båt som bryter med traditionerna både när det gäller design och material. Men den största revolutionen är såklart eldriften som tar dig fram i 30 knop helt utan motorbuller. På sin resa har X Shore haft god hjälp av oss på Teknikföretagen.

Jesper Kouthoofd

Medarbetare eller motarbetare?

Från små syntar i fickformat till en uppdaterad version av den klassiska Carlssonhögtalaren – Teenage Engenerering sysslar med ljud på ett högst visuellt sätt. Deras små syntar uppmuntrar enkelt musikskapande överallt och lånar ljud från spelvärlden. De har helt enkelt skapat den nya tidens blockflöjt. Vi på Teknikföretagen har stöttat Teenage Engineerings resa sedan 2016.